Cinsteste pe tatal tau


Legea lui Dumnezeu este cuprinsa in zece porunci.

Iisus le-a rezumat in doua, care se bazeaza pe iubire.

„Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău.” Aceasta este cea dintâi şi cea mai mare poruncă. Iar a doua, asemenea ei, este: „Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.” În aceste două porunci se cuprinde toată Legea şi Prorocii.”

Cuprind legea si prorocii, dar cand vezi cu cata usurinta pe aici crestinii nostri injura de cele sfinte, parca nu ar fi de prisos sa ne mai aducem aminte  si vechiul testament :  “Sa nu iei in desert Numele Domnului, Dumnezeului tai, caci Domnul nu va lasa nepedepsit pe cel ce va lua in desert Numele Lui”.

Omul vechi din noi mai bine intelege de pedeapsa, decat de dragoste.

Nu stiu alt popor care sa injure pe creatorul sau la tot pasul. Poate de aici Ii se trage.

Ce fapta urata chiar si noi, parintii, nu o lasam nepedepsita?  Obraznicia, lipsa de cuviinta – sunt cele mai suparatoare(din experienta personala). Nu intamplator prima din poruncile care se refera la relatiile cu semenii nostril este: „Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, pentru ca să ți se lungească zilele în țara, pe care ți-o dă Domnul, Dumnezeul tău.”

Interesant, cand si de ce s-a inradacinat pe meleagurile noastre crestine aceasta meteahna?

5 comentarii

 1. Cred că natura inferioară a omului caută mereu să iasă la iveală, să coboare totul la nivelul pământului: Poate de aici tendința de a înjura de cele sfinte !
  Desigur însă, că Dumnezeu îi va pedepsi mai mult pe cei conștienți de ceea ce fac: Cei care vorbesc aiurea, dar fără să se gândească prea mult la ce spun, vor fi și ei ”loviți”, dar mai cu milă.

  Desigur, însă, că necuviința merită oricum o pedeapsă. Nu neapărat una mare și vizibilă – dar eu sunt convinsă că acești oameni au simțit în viețile lor lipsa, durerea, neliniștea, sau alte feluri de pedepse.

  Ca de obicei, spui lucruri adevărate, și de efect ! Mă bucur că te-am regăsit, Emilia ! Foarte puțini din cei de pe vechiul weblog au mai rămas pe aici.

 2. O, eu am tinut mult la weblog, cum tin la tot ce este ro.
  Cand reusesc, postez si acolo, dar e jalnic acum…
  Daca te gandesti, a fost un mic model de societate ro.
  Nu desfasor, cu toate ca merita o analiza acum, dupa ce s-au limpezit apele, s-au mai spalat gunoaiele.
  Francezii ce fac? Injura si ei?
  Eu cunosc mai bine tarile nordice. Se injura si pe acolo, dar nu cu cele de sus. La estonieni unica , cea mai grava injuratura e ”curat”,ce inseama necuratul (iata si o curiozitate lingvistica).
  Si eu ma bucur ca ne-am regasit.

  • Cred că nu prea am avut eu ocazia sa îi aud înjurând, sau într-adevăr, sunt ei mai slobozi în alte privințe, dar de înjurat, mai puțin ! Cei pe care i-am întâlnit eu sunt extrem de politicoși, și chiar calzi (la ei este obiceiul ca de Pasti să se pupe toată lumea pe obraz, chiar și străinii). Cu adevărat, curtoazia franțuzească nu e o vorbă goală !
   Dacă înjură, o mai fac, poate, la volan – ca toată lunmea !:)

   Mi-a plăcut și mie atmosfera de pe weblog, și îmi lipsește, dar platforma ca atare a decăzut. mult, și e păcat. Parcă cineva ar fi vrut cu tot dinadinsul să distrugă acea tovărășie umană pe care, sincer, nu am mai întâlnit-o în alte părți.
   Oricum, nici timpul de postat nu îmi prisosește, așa că e mai bine așa, deocamdată. Câțiva prieteni sunt de-ajuns.

   Te îmbrățișez și îți spun bună-regăsire !

 3. Pingback: Romanian WOW Architecture | absolut obişnuit

 4. Pingback: păpădia | pensionarul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s