Psihanaliza


Prin anii nouazeci, dupa destramarea US, au invadat Estonia o multime de noi invaţături, religii şi secte.

Peste tot citeau lectii diferiţi guru, care îşi vânau noi adepţi.

Unii erau in contact cu extraterestrii, altii aduceau cvintesenţa invataturilor orientale.

Au inceput a se forma între elita intelectuală diverse curente.

Toţi cautau o cale de spiritualitate, care i-ar fi indepartat cât mai repede de teoriile marxist-leniniste, cărora le dedicaseră ani buni, deoarece stăteau la baza oricărei ştiinte.

Era un banc la subiect

Intreabă profesorul pe un student de la medicină, arătând la doua schelete, unul de femeie şi altul de bărbat:

-Cui aparţineau aceste schelete?

Studentul nu ştie ce să răspundă.

-Ma mir, ce ai invăţat in aceşti şase ani, daca nici atata lucru nu ştii?

Studentul bucuros:

-Stiu, ştiu! Sunt ale lui Marx si Enghels!

Convinşi, că toate aceste invătături conduc spre înălţarea spirituală, numai pe diferite căi,

unii începseură să practice yoga, altii il studiau pe Castaneda, mulţi se alăturau diferitor secte.

Cei cu yoga, în scurt timp se deplasau cu ajutorul mantrelor si exercitiilor intr-o stare de tulburări mintale, dar cu convingerea ca au atins nirvana.

Adepţii lui Castaneda, duşi şi ei de vănturile noii învăţături ale lui don Juan, căutau analogul mioritic al ciupercei mexicane.

Sectanţii se adunau şi se rugau pentru bolnavi, punândule mâinile pe cap, dar bolnavii imediat se vindecau, se prindeau cu toţi într-un fel de horă şi cântau Haleluia.

Auzisem, ca unii chiar si-au vandut apartamentele si banii i-au donat liderilor spirituali, care ii indemnau sa scape cat mai repede de povara materiala.

Se vorbea si de cazuri, cand adeptul era ajutat sa scape de aceasta povara.

Pe masura ce se largea cercul adeptilor  diferitelor invataturi, societatea era cuprinsa de o stare de exaltare.

Toţi vroiau să-şi mărescă câmpul energetic, să descopere în sine capacitati paranormale.

Librariile erau pline de cărti cu invataturi oculte:ezoterism,astrologie,chiromantie, numerologie, de medicină alternativă, autorealizare si evolutie spirituala si multe altele, care nu se incadrau pana atunci in teoriile materialiste.

Ne pomeniseram cu o groaza de specialisti in interpretarea aurei energetice, imbunatatirea carmei, intocmirea astrogramei personale.

Farmece de la vrajitori in a patra generatie, albi si negri te pandeau la tot pasul.

Batranei si babute ieşeau iarna cu găleata cu apa rece în faţa blocului, si-o turnau peste cap si plini de bucurie şi energie te îndemnau să procedezi la fel, dacă vrei să fii sănătos şi fericit.

Prin parcuri doamne respectabile la infatisare umblau descult si imbratisau copacii pentru a-si reface campul energetic.

Unii descopereau ca atrag metale, altii  îsi impuneau voinţa cu puterea gândului, întrau în contact cu extratereştrii, vorbeau cu morţii.

O parte din ei, fiind crestini botezati, sau se trageau din familiii de crestini tindeau sa imbogateasca ortodoxia cu aceste invataturi exotice si erau foarte suparati pe preotii retardati, care se impotriveau unei asemenea hibridari.

O alta categorie recent aparuta erau psihologii si psihanalistii.

Aveam pe atunci o prietenă, soţul căreia tot activase prin comsomol, dar după destrămarea acestuia si-a ales sa se reprofileze. A ales psihologia.

După nici o săptămână de studii la o facultate privată, care apăruseră pe atunci o mulţime, ca ciupercile după ploaie, începuse a se uita la toţi noi, ceilalţi, nepsihologi, de sus în jos.

Orice neânţelegere din familie, discutată in prezenţa lui, era imediat transferată în subconştientul întunecat, provocat de libidoul din copilăria inconştientă, unde numai el cu Freud aveau acces, deoarece cel mai grav ar fi fost să presupui că eşti in stare să-ţi analizezi singur inconştientul.

Dar cea mai insuportabilă era faza cu analiza gesturilor.

Cele mai firesti gesturi, cum ar fi  scărpinatul nasului,  îndreptarea  părului sau clatinatul de picior dezvaluia intentii de care nici n-ai fi banuit vreo data.

Nu stiu nici pana acum daca aceasta bacanala a aparut spontan, sau poate era dirijata de vreun doctor Ox, dar in constiinta mea, starea societatii de atunci se asociaza cu cea din oraselul Quiquendone, o fantezie, sau poate o previziune a lui Jules Verne.

Welcome to WordPress.com. This is your first post. Edit or delete it and start blogging!

DIN ARHIVA  2008

Archive for martie, 2008

Ce afecteaza sanatatea elevului mai mult : programul supraincarcat, greutatea ghiozdanului, sau mizeria din scoala?

miercuri, martie 26th, 2008

 Nu cunosc bine sistemul de invatamint din Romania. In cei doi ani , cat merge la scoala copilul meu , am dovedit sa realizez doar, ca este foarte dur. Cum in clasa intai , asa si in a doua, greutatea ghiozdanului depaseste normele europene de doua, dar in unele zile si de trei ori. In scoala se comercializeaza diferite manuale alternative , care suntem obligati sa le cumparam . Am incercat sa ma opun, motivand, ca ghiozdanul e si asa foarte greu,  manualele au multe greseli, dar n-am avut nici o sustinere, nici din partea invatatoarei, nici a parintilor.
 Sunt curioasa sa stiu situatia din alte scoli. La matematica, de exemplu, noi in clasa1 am cumparat 7 carti( aici intra si 2 caiete tipizate) , la limba romina am cumparat 5(inclusiv si doua carti cu texte literare).    Acum in clasa a doua avem la matematica 5, la cunoasterea mediului 4. Nu e tot. Am mai fost obligati sa cumparam diferite carti pentru concursuri, care deja se petrecuse cu o luna in urma, diferite evaluari , teme pentru vacanta ,si altele. Cel mai curios este faptul, ca bietii copii lucreaza cu toate, chiar si in vacanta mare am avut de rezolvat teme dintr-o carte special editata pentru vacanta. Nu- mi venea sa cred. Dar am fost nevoita sa-mi muncesc copilul toata vara.
 Si inca o intrebare.Cum se face curatenie in alte scoli? La noi e foarte murdar. Doar se matura . Am vrut sa aflu daca se si spala vreo data, dar n-am primit un raspuns clar. Exista ceva norme, controleaza cineva curatenia din scoli sau nu?
  Nu stiu, cati dintre acesti copii vor deveni mari savanti, dar mie una imi este absolut clar : sanatosi din scoala vor iesi foarte putini. Putem noi spera, ca acesti putini sanatosi vor fi in stare sa tina tara pe umerii lor?

Share on Facebook

Tags: 
Posted in Diverse | 2 Comments »

parintele Cleopa

luni, martie 24th, 2008

” Omul duhovnicesc se desavarseste in veacul de acum pe masura puterii omenesti, iar fata de oceanul fara margini al desavarsirii lui Dumnezeu el este la inceput de desavarsire,fiindca niciodata nu poate cuprinde pe deplin nemarginirea desavarsirii. Iata pentru care si ap.Pavel zice ca desavarsirea noastra este in ceruri. (1Corint.13,10 ; Evrei 11,40 ; 12,23)”
 Ma intreb cum aflam aceasta masura , care e in puterile omenesti? Dar daca nu aplicam toate puterile, ci doar o parte, e si aceasta un inceput ?

Share on Facebook

Tags: 
Posted in Diverse | No Comments »

sf.mc.Trifon

sâmbătă, martie 22nd, 2008

 Roaga-te sfantului mucenic Trifon si cu ajutorul lui vei fi cu serviciu .

Share on Facebook

Tags: 
Posted in Diverse | No Comments »

Despre Romania si romani

joi, martie 20th, 2008

 Primele impresii in Romania le-am trait in 1991, doi ani dupa revolutie. Fiind de origine din Basarabia , dar ratacita prin lume , ultimii douazeci de ani i-am trait in Estonia.Imi dorisem toata viata sa vad Romania, dar s-a facut posibil acest lucru doar dupa destramarea Uniunii Sovietice, deoarece pe noi , basarabenii ne tineau departe de tot ce avea legatura cu Romania.Era o politica bine pusa la punct de instrainare a basarabenilor de tot ce era romanesc, o improstire totala, efectele careia se simt si pana in prezent. Dar eu avusesem ceva imunitate, datorita parintilor mei, care au trait cei mai frumosi ani in familia Principatelor Unite, cand Basarabia revenise din nou Romaniei.Si ei au ramas fideli si mari patrioti ai Romaniei. Si nu s-au temut sa ne insufle si noua, copiilor aceasta dragoste.
 Am calatorit atunci prin Romania cu niste turisti din Ramnicu Valcea , unde ma oprisem la o matusa . Calatoria a fost mai mult un pelerinaj prin manastirile din Oltenia, Ardeal si Moldova.Am plans mult si amar, vazand atata frumusete si bogatie spirituala, oameni atat de inteligenti ,atat de buni si calzi .Ma simteam ca un copil crescut prin straini, care a fost lipsit de toate: de limba materna , cantecele, legendele si istoria neamului.
 Mi-am dorit mult atunci sa traiesc in Romania.Am facut multe eforturi si sacrificii, ca sa-mi  implinesc visul. Si iata sunt de  doi ani in Romania…
 Multe bucurii.
 Mari dezamagiri.
 Simt uneori necesitatea sa le marturisesc cuiva.

Share on Facebook

Tags: 
Posted in Diverse | 2 Comments »

Tata e cel mai bun.

luni, martie 17th, 2008

 Cristina se intoarce de la scoala :
– O sa merg la concursul Cangur !
– Dar de ce te-au inscris pe tine, ca nu prea esti buna la  matematica ?
– Da, dar eu i-am spus doamnei, sa ma inscrie si pe mine, ca taticul meu e cel mai bun la matematica!

Share on Facebook

Tags: 
Posted in Diverse | No Comments »

Nu esti la restaurant.

duminică, martie 16th, 2008

 O tinara mamica alapteaza copilul   pe o banca in parc. Copilul din cand in cand lasa sanul si intoarse capul ca sa mai vada ce se face in jur. Maica-sa ii intoarce grijuliu capul spre pieptul sau si il cearta cu blandete:
-Daniel, nu esti la restaurant.

Share on Facebook

Tags: 
Posted in Diverse | No Comments »

Copiii vorbesc.

sâmbătă, martie 15th, 2008

  Cristina , 2 ani.
 Cristina se intoarce cu mamica de la gradinita .
 -Mamica,capul a uitat sapca la gradinita!
  Elizabeth , 3 ani.
 -Bunelu,vreau cociolata.
 Ii da o bucatica de ciocolata : – E buna, Elizabeth?
 – Nu , nu e buna, e mica.

Share on Facebook

Tags: 
Posted in Diverse | No Comments »

Fudulia-i costa scump

miercuri, martie 12th, 2008

 Fuduliea ii costa scump pe romani. Fac imprumuturi enorme nu pentru a fi ,ci pentru a parea bogati. Nuntile, botezurile sunt o adevarata demonstratie de prostioare si chitibusuri inventate de comercianti, toate fara nici o valoare, dar care costa o gramada de bani.Ba chiar si zilele de nastere la copii se supun acum acestei comercializari de paharele, farfurii ,bonete si alte chestii , care rar cine din parinti indrazneste sa le ignore.Fanfaronada aceasta pe multi ii costa si viata, care si-o dedica respectarii stricte a tuturor inventiilor de prost gust. Unii se si sinucid impotmolindu-se in datorii .
  Dar, vorba romanului : nu e prost destul, daca nui-i si fudul.

Share on Facebook

Tags: 
Posted in Diverse | No Comments »

E rusine sa traim intr-un oras atit de murdar

marți, martie 11th, 2008

 Am impresia ca mizeria din Bucuresti nu deranjeaza pe nimeni. Oamenii s-au dezobisnuit in acesti 18 ani de libertate cu respectul fata de societate, de mediul in care traim. Poate toate aceste notiuni candva au fost profanate,dar acum ar trebui puse iarasi in valoare. Sper sa gasesc adepti, sa facem ceva.E rusine, sa traim intr-un oras atit de murdar.

Share on Facebook

Tags: 
Posted in Diverse | No Comments »

“Ne straduim sa nu le lipseasca nimic…” – De ce?

luni, martie 10th, 2008

   Una din cele mai pronuntate deosebiri de alte popoare la romani e atitudinea fata de copii. Sunt foarte prietenosi si atenti cu copiii . La inceput nu ma puteam obisnui cu faptul, ca copilului meu i se acorda atat de multa atentie , daca-mi zicea in metrou ca-i este foame, neaparat cineva o servea cu ceva.Orice problema exprimata in public gaseste compatimire, incurajare, propuneri de ajutor.Rominii nu scapa nici o ocazie sa spuna o vorba buna la un copil.

  Copiii sunt bine educati, amabili, inteligenti in majoritate. Este evident, ca educatiei copiilor in familiile romanesti se acorda multa atentie.
 Amabilitatea, politetea, e o deosebire avantajoasa a romanilor.
 Alt aspect caracteristic mai mult romanilor : ” Ne straduim sa nu le lipseasca nimc copiilor nostri”, sau „Cel putin ei vor avea cea ce ne-a lipsit noua”.
 Mai ales e ciudat sa auzi , ca pentru acest „sa nu le lipseasca nimic copiilor ” , parintii pleaca in strainatate lasandu-i pe copii , care se sinucid de dorul parintilor.
 Aici eu nu prea inteleg de ce e atat de important sa nu le lipseasca nimic.In copilarie am avut doar strict necesarul, asa considerau ca e bine parintii mei . Modelul acesta nu a fost inventat de ei .Am citit ca multi oameni de calitate au fost educati asa .    Poate e de vina mass media romana , care promoveaza intr-o tara atat de saraca un stil de viata neadecvat . Mi se pare jenant sa-ti expui bogatia intr-o tara , unde o buna parte a populatiei sta cu mina intinsa la colturi de strada.Dar despre aceasta cu alta ocazie.
  N-am sps nimic despre copiii talentati in Romania .Dar si aceasta e o tema aparte.

Share on Facebook

Tags: 
Posted in Diverse | No Comments »

Citeste mai mult: 2008 martie | emillia

Reclame

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s